Lär dig hur du ökar dina pengar – 10 smarta sätt

Lär dig hur du ökar dina pengar

Att spara pengar är det första steget mot att växa, och att investera dem i rätt tillgångar är det andra. När du köper tillgångar växer dina pengar. När du spenderar det på skulder sjunker det. Allt handlar om dina utgiftsvanor. Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att investera och växa dina pengar, särskilt om du vill gå i pension utan några ekonomiska förpliktelser.

Att välja rätt investeringsplan är nyckeln till att öka dina pengar snabbare. Sammansatt ränta är hemligheten bakom att bygga en korpus som kan hjälpa dig att nå dina finansiella mål på medellång och lång sikt. Du kan till och med välja att gå i förtidspension om du har byggt en korpus som är tillräckligt stor för att ge dig en stabil passiv inkomstström.

Vill du lära dig hur du kan öka dina pengar snabbt men är osäker på var du ska börja? Här är de 10 bästa sätten att öka dina pengar i en snabbare takt.

10 bästa sätten att Växa pengar

1. Sätt finansiella mål

Det är viktigt att sätta upp ekonomiska mål och arbeta mot dem för att leva ditt drömliv. Med det sagt måste dina mål vara tydliga och väldefinierade. Genom att tydligt identifiera dina ekonomiska mål kommer du att kunna införa verktygen som hjälper dina pengar att växa.

Du kan börja med att lista allt du vill åstadkomma. Identifiera dina kortsiktiga, medelfristiga och långsiktiga finansiella mål som du vill spara dina pengar till. Det kan vara att köpa ett nytt hus, driva ditt drömstart-up-företag eller ditt barns högre utbildning.

2. Sätt en budget och håll dig till den

Nyckeln till ekonomisk tillväxt är att veta hur mycket pengar du tjänar och hur mycket du spenderar. Du kan uppnå detta genom att sätta en budget och hålla dig till den. Budgetering ingjuter disciplin i dina investeringsansträngningar. Helst bör du lägga undan ett visst belopp från din månadsinkomst för investeringar. Detta ger dig klarhet att prioritera dina utgifter.

3. Börja investera tidigt

Du bör börja investera tidigt för att ge dina pengar den tid de behöver för att generera välstånd. När du är ung kan även en liten summa som sparas varje månad bli en enorm samling när du går i pension. Det magiska med sammansättning fungerar bara om du stannar kvar under lång tid (åtminstone 10 till 15 år).

En annan fördel med att börja tidigt är att du har råd att investera i mer riskfyllda tillgångsklasser som tenderar att ge högre avkastning på sikt. Detta beror på att mer riskfyllda tillgångsklasser som aktier eller krypto är ganska volatila (går igenom frekventa upp- och nedgångar). Som ett resultat kan kortsiktiga investerare sluta med förluster om de existerar vid en tidpunkt då marknaden är nere. Men på lång sikt ger dessa tillgångsklasser (åtminstone aktieinvesteringar, om de väljs klokt), avkastning som ingen annan tillgångsklass erbjuder. Detta beror på att om du stannar kvar under en längre tidsperiod, oftare än inte, kompenserar du för de förluster som uppstått under tiden på grund av marknadsvolatilitet.

4. Bygg en diversifierad portfölj

Som ordspråket lyder, ” Lägg inte alla dina ägg i en korg.” Det sammanfattar perfekt konceptet att inte riskera alla dina pengar på en tillgångsklass. Att investera i en diversifierad portfölj minskar din totala riskprofil. En diversifierad portfölj kan bestå av aktier från flera olika branscher och länder, såväl som obligationer, råvaror och fastigheter. Detta är den mest effektiva metoden för att öka dina pengar. Det minimerar chanserna att förlora allt om en investering misslyckas.

5. Bli skuldfri

Vi lever i ett skulddrivet samhälle. Allt vi någonsin velat kan fås med ett kreditkort eller enkel EMI-finansiering. När du tar på dig skulder för att förvärva skulder, lånar du från ditt framtida jag. Pengar som lånas för att investera i skulder kanske inte är en klok investering.

Skuldbördan tynger dig inte bara utan kan också hindra din förmåga att investera klokt. Att ha skulder kan hindra dig från att hitta sätt att öka dina pengar. Om du har rätt strategi på plats kan du betala av skulden samtidigt som du sparar och investerar. Återbetalning av skuld betyder inte att du måste offra din ekonomiska tillväxt.

6. Byt investeringar när dina prioriteringar ändras

Dina prioriteringar bör helst ändras när du åldras. För att uppnå dina finansiella mål måste du anpassa dina investeringar till dina föränderliga finansiella behov. När du är ung kan du investera dina pengar på lång sikt i högriskklasser. När du blir äldre blir det viktigare att skydda de pengar du redan har tjänat än att växa i snabbare takt. Därför kan det vara en bättre idé att investera i säkrare instrument som statliga sparsystem, statspapper, säkrade företagsobligationer, fasta inlåning etc.

7. Starta ett sidoliv

Lite extra pengar kan räcka långt oavsett dina ekonomiska mål. Med ett sidoliv kan du tjäna extra pengar för att investera för att skapa välstånd. Du kan antingen arbeta som frilansare vid sidan av ditt jobb eller starta ett eget företag som kan generera ytterligare välstånd. När ditt sidoliv börjar generera tillräckligt med inkomst, kan du till och med överväga att sluta ditt dagliga jobb för att börja arbeta med ditt drömprojekt.

8. Investera i skattesparande instrument

Skatteplanering är en av nyckelkomponenterna i finansiell planering. För att spara mer och maximera avkastningen på investeringar bör du helst börja din skatteplanering redan från början av räkenskapsåret. Det är viktigt att välja rätt skattesparande system och fonder så att du kan maximera dina skattebesparingar. Du måste vara medveten om alla undantag och avdrag som tillåts enligt de olika paragraferna i inkomstskattelagen. Till exempel tillåter inkomstskatteavdelningen avdrag för investeringar i olika system, såsom Senior Citizen Savings Scheme (SCSS), Sukanya Samriddhi Yojana (SSY), PPF, EPF, LIC-premier, infrastrukturobligationer och skattesparande fasta insättningar under § 80(C) i IT-lagen.

9. Hyr ut ditt extra rum på Airbnb

Tjänster som Airbnb låter dig hyra ut ditt hus eller ett extra rum, vilket skapar en väg för extra inkomst. Beskriv ditt hus/rums bekvämligheter, lägg en bild på det och ange dina regler och villkor. Det är så enkelt. Intresserade kunder kommer att hitta din annons och betala för att hyra din plats för en viss tid. Om du har ett hus på ett av de främsta turistorterna kan du tjäna en betydande inkomst regelbundet.

10. Erbjud rådgivning inom din domän

Har du djupgående kunskaper inom ditt område eller din domän? Har du extra tid efter jobbet eller under helger? Om ja, kan det här vara rätt tillfälle att tjäna pengar på din expertis genom att erbjuda en konsultation. Om du till exempel är skicklig på digitala kampanjer eller strategier kan du erbjuda dina konsulttjänster till småföretagare som inte har råd med stora byråer.

Dessutom kan du också skapa en YouTube-kanal eller en blogg för att erbjuda gratis allmänna konsultationer och videomöten till betalda användare. Din YouTube-kanal och blogg kan också generera ytterligare intäkter till dig genom affiliate-marknadsföring.

Hur man tjänar pengar i Sverige genom att investera

1. Aktiemarknad

Att investera i aktier innebär att äga en del av ett företag. Långsiktiga investerare kan tjäna hög avkastning på aktier genom att hålla dem under lång tid. För att börja handla med aktier behöver du ett Demat-konto. Men att investera i aktier kanske inte är för alla eftersom det är en volatil tillgång och innebär risk. Med det sagt, om du planerar att gå in på aktiemarknaden som en långsiktig investerare och välja dina aktier klokt, finns det liten chans att förlora ditt kapital. Oftast får du en anständig avkastning (uppåt 10 % per år) på dina investeringar.

2. Företagsobligationer

Företagsobligationer är ett bra investeringsalternativ för dem som söker fast avkastning med låg risk. En företagsobligation är ett skuldpapper utfärdat av ett privat eller offentligt företag. Företag emitterar obligationer som ett sätt att skaffa kapital.

När du köper en företagsobligation lånar du i huvudsak ut pengar till det emitterande företaget till en viss ränta som båda parter kommit överens om. När obligationen förfaller, returnerar företaget den investerade kapitalet tillsammans med räntebeloppet.

3. ULIP

Unit-Linked Insurance Plans (ULIP) kombinerar försäkringsskydd med investeringar i obligationer och aktier. Med ett regelbundet premiebetalningsalternativ erbjuder en ULIP både livstäckning och välståndsskapande. ULIP låter dig dra fördel av aktiemarknaden utan de risker som är förknippade med detta och ger ett skyddsnät för din familj genom försäkringsskydd. Men innan du investerar i en ULIP måste du noggrant utvärdera vad som är den faktiska avkastningen på investeringen som planen erbjuder. Vanligtvis, även om ULIP:er verkar vara mycket attraktiva på ytan, räcker inte den ränta som erbjuds för att ens slå inflationen. Därför, om du inte är säker på en ULIP, är det bättre rådet att inte blanda försäkring med investeringar.

4. Fonder

I fonder slås pengar från flera investerare samman för att köpa obligationer, aktier, guld och andra investeringsinstrument. Professionella penningförvaltare driver värdepappersfonder för att få kapital till investerare genom att arbeta kring specifika investeringsmål. Enskilda investerare kan få tillgång till professionellt förvaltade, diversifierade portföljer genom fonder.

Slutsats

Summan av kardemumman är att det finns många sätt att investera, och att lära sig vad som fungerar för dig är nyckeln till att växa dina pengar över tiden. Att investera i en bred portfölj minskar risken för volatilitet. En rad investeringsalternativ är tillgängliga för investerare, från säkrare tillgångar med lägre avkastning till mer riskfyllda och högre avkastning. En klok investeringsstrategi kan hjälpa dig att bygga upp välstånd över tid. En tumregel är att undvika att investera i något du inte helt förstår.

Vanliga frågor

Varför är det viktigt att utöka ditt sparande?

Långsiktig finansiell stabilitet leder till sinnesfrid. Men det är inte lätt att spara tillräckligt för alla framtida behov, särskilt med begränsade inkomster och resurser. Det är därför viktigt att hitta optimala sätt att växa ditt sparande, så att du har tillräckligt med medel för alla dina framtida behov.

Hur påverkar inflationen sparandet?

Inflation minskar värdet på dina besparingar över tid; du kommer att behöva spendera mer på samma varor eller tjänster än tidigare. Enkelt uttryckt minskar inflationen din köpkraft. Därför, om du inte är extremt riskvillig, är det alltid tillrådligt att investera i tillgångsklasser som åtminstone överträffar inflationen om du vill öka dina pengar och bygga upp välstånd på lång sikt.

Vilka är faktorerna att överväga innan du investerar i aktier?

Några av de viktiga faktorer att tänka på innan du investerar i aktier är:

Risk: Du måste välja dina aktier beroende på din riskaptit. Om du är ung och inte har många skulder, har du förmodligen råd att investera i mer volatila aktier som medelstora och småbolag. Å andra sidan, för någon som har en familj att försörja, kan det vara ett bättre alternativ att endast investera i blue-chip-aktier.

Dividend Yield: När du investerar i aktier finns det två sätt att tjäna pengar. För det första är din kapitaltillväxt när aktiekursen ökar, och för det andra delar många företag en viss del av sin vinst mellan sina aktieägare. Detta är känt som att tjäna på utdelningar. Utdelningen är likvida kontanter som krediteras direkt på ditt bankkonto. Detta kan vara ett bra sätt att tjäna en passiv inkomst.

Investeringens varaktighet: Eftersom eget kapital som en tillgång klass är ganska volatil till sin natur, bör du helst investera på aktiemarknaden om du har råd att stanna kvar under en lång tidshorisont. Det är viktigt att förstå att investeringar skiljer sig från handel. Även om aktiemarknadsinvesteringar är en strategi för att växa pengar, är handel ett heltidsyrke och kräver en annan expertis.

By Viggo Lundström

Viggo Lundström är en framstående aktieinvesterare och grundaren av den thyroid.se. Med sin unika och personliga strategi har Viggo blivit en erkänd röst inom den svenska investeringsvärlden.

Lämna ett svar

En minut över? Läs också