Vad är Margin Köp och Sälj på aktiemarknaden?

Vad är Margin Köp och Sälj på aktiemarknaden?

Om du ens är lite bekant med marknaderna måste du definitivt ha hört talas om termen marginal. Det är en komplicerad aspekt av marknaden och en väsentlig del av intradagshandel. Handlare använder sig av marginaler för att ta större positioner på marknaden. Det hjälper dem att få mer hävstång och ökar därmed deras chans till högre vinster och risk för högre förluster.

För en bättre förståelse av marginalköp och försäljning, läs den här bloggen till slutet.

Vad är Margin?

Innan du går djupare in i marginalköp och försäljning är det viktigt att först förstå vad marginal är. Dessa är grundläggande men ändå intrikata aspekter som kan göra en enorm skillnad i din prestation på marknaden.

Marginal, i marknadstermer, är säkerheter som en handlare håller hos sin mäklare i utbyte mot den risk mäklarhuset tar på handeln. Det används både i köp- och säljsyfte när det kommer till handel. Det är med andra ord ett symboliskt belopp som en handlare måste betala till sin mäklare för att utföra marginalhandel.

Vad är Marginalköp?

Vi vet alla att din köpkraft på aktiemarknaden återspeglas av den totala summa pengar du har på ditt dematkonto. Men vad händer om vi berättade att du kan köpa flera gånger utöver din köpkraft på marknaden?

När du genomför en handel genom att sätta några symboliska pengar och låna resten av din mäklare, kallas det att köpa på marginal. Tokenpengarna är din marginal som också används som säkerhet om du inte lämnar tillbaka de lånade medlen till din mäklare.

Vad är marginalförsäljning?

Om du nu tänker att marginalförsäljning bara är att sälja de aktier du köpt på marginal, snälla sluta där. För det är ett annat koncept.

Marginalförsäljning sker när en blankning säljer aktier som han inte äger. I denna process tar en säljare ställning till att priset på en viss aktie kommer att falla i framtiden. Eftersom han inte redan äger de aktierna lånar han dem först. Senare, när kursen på aktien faller till hans riktkurs, köper han dem och lämnar tillbaka dem till den ursprungliga långivaren.

Enligt SEBI-reglerna måste en handlare ha en marginal på 20 % för att sälja kort. Detta för att säkerställa att om priset på aktien stiger efter försäljningen så kommer säljaren att tvångsvis leverera aktierna och inte ändra sig.

Fördelar med att använda marginal vid handel

Om du frågar en professionell handlare kan han lista ner många fördelar med handel med en marginal för dig. Det är trots allt som många av dem använder för att tjäna pengar. Till att börja med, här är några av fördelarna med marginalhandel som vi har sammanställt åt dig.

 1. Hjälper att utnyttja en större position: Detta är den största och främsta fördelen med att handla med en marginal. I marginalhandel kan en handlare utnyttja en större position som de inte kunde ha med sina egna pengar. Således hjälper det dem att öka sin köpkraft.
 2. Högre vinstchanser: Att kunna köpa eller sälja i större kvantiteter ökar chansen att göra högre vinster. Om du ser exemplen ovan är det uppenbart att om handlarna bara hade använt sina pengar, skulle deras vinster endast ha begränsats i proportion till deras medel.
 3. Flexibilitet: Som du kanske redan har förstått är marginalhandel att investera med hjälp av skulder. Men om du tittar på andra lånevillkor skulle du inse att det är mycket mer flexibelt. Du behöver inte genomgå den rigorösa ansökningsprocessen eller följa något fastställt återbetalningsschema som konventionella lån.

Tillåter bättre användning av befintliga villkor på marknaden: Det kan hända att du ser en aktiekurs falla och du vill tjäna pengar på det. Men du kan sälja dessa aktier med marginal om du inte äger dem. Detta kallas att utnyttja en situation. Marginalhandel har gjort det möjligt för handlare att på bästa sätt utnyttja sina omständigheter.

Nackdelar med att använda marginal i handel

Vi kan inte nog betona hur komplicerad processen med marginalhandel är. Hur fancy det än låter har det sina egna nackdelar. Här är några av dem:

 1. Inte lämplig för lekmän: På grund av komplexiteten är marginalhandel inte ett nybörjarvänligt koncept. Det kräver en grundlig förståelse för marknaden och erfarenhet eller så kan du förlora mycket av dina pengar.
 2. Ökade chanser till förlust : En chans att tjäna högre vinster ökar också risken för högre förluster. Om en marginalhandel går söderut, förlorar handlaren dubbla pengarna än vad han annars skulle ha använt om han bara hade använt sina pengar. Det är därför mycket viktigt att ha en stor riskaptit.
 3. Underhållsmarginal i marginal samtal: Underhållsmarginal är det lägsta belopp som en handlare måste behålla på sitt konto efter att en affär har genomförts. Om din underhållsmarginal sjunker kan du få ett meddelande från din mäklare för att få saldot i nivå med marginalkravet.
 4. Din mäklare kan ta agera för din räkning: Eftersom du arbetar med lånade pengar får din mäklare också inflytande över dina affärer. Det är därför om du misslyckas med att möta marginalkraven, kan din mäklare avfärda din position utan ditt samtycke eller att meddela dig.

Slutord

Sagt och gjort, summan av marginalhandel är att om du satsar dina pengar på rätt häst kan du vinna stort. Om du rotar på fel sida kan du också förlora stort. Det är därför även de mest erfarna handlarna använder marginalhandel med försiktighet och backar upp det med grundlig forskning. Om du startar ett nytt, överväg att studera det först innan du hoppar direkt in i handeln.

Vanliga frågor

Är det smart att köpa och sälja med marginaler?

Att köpa och sälja med marginaler är en bra strategi för att utnyttja en större position på marknaden. Det är dock smart att använda det bara om du förstår konceptet på djupet. Om du inte är väl insatt i det och gör det bara i hopp om att tjäna stort, kan du förlora alla dina pengar.

Behöver jag betala ränta på marginalhandel eftersom det är lånade pengar?

Marginalhandel är precis som att ta en skuld för att göra dina investeringar. Och varhelst det är en skuld inblandad tillkommer en ränteavgift. Därför, om du handlar med marginal, måste du betala ränta på de lånade medlen.

Varför skulle jag vilja handla med marginaler?

Handlare använder främst marginalhandel för att dra fördel av rådande marknadsförhållanden. I den situation där en näringsidkare inte har tillräckligt med medel eller värdepapper som han kan använda för att göra mer vinst, kan han tillgripa marginalhandel.

Hur många typer av marginaler finns det på den indiska marknaden?

I huvudsak finns det 5 typer av marginaler implementerade på den indiska aktiemarknaden. Inom kontantmarknadssegmentet är de olika typerna av marginaler Value at Risk Margin, Extreme loss margin och Mark to Market Margin. I segmentet terminer och optioner finns en initial marginal och en exponeringsmarginal.

By Viggo Lundström

Viggo Lundström är en framstående aktieinvesterare och grundaren av den thyroid.se. Med sin unika och personliga strategi har Viggo blivit en erkänd röst inom den svenska investeringsvärlden.

Lämna ett svar

En minut över? Läs också

 • Vad är en Aktiesplit och är det Bra eller Dåligt?

 • Vad är en Aktierätt? Komplett Guide

 • Vad är Skillnaden Mellan A och C aktier?

 • Kapitallager: Definition, beräkning, förmåner och begränsningar

 • Kan man Köpa Mindre än en Aktie? Förklarat!

 • Vad Gör att en Aktie Sjunker? Förklarat!