FAANG Aktier: Betydelse, betydelse och relation till MAMAA

FAANG Aktier

USA:s (USA) aktiemarknad är världens största, med över 400 internationellt noterade företag. Under 2017 kallades de fem bästa teknikföretagen på de amerikanska börserna populärt som FAANG. Men snart tog andra teknikjättar över, och namnen på de 5 bästa företagen ändrades baserat på deras börsvärde.

Läs vidare för att förstå alla detaljer om FAANG-aktier och hur initialerna gradvis ändrades till MAMAA.

Vad är meningen med FAANG?

FAANG är en vanlig förkortning på den amerikanska aktiemarknaden. Det representerar initialerna för de fem bästa teknikbaserade företagen i USA. Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google är de fem företag som utgör FAANG.

2013 myntade den amerikanske författaren Jim Cramer termen FANG samtidigt som han rekommenderade dessa företag som lovande aktier. Till en början var Apple inte en del av de fem bästa tekniska namnen; 2017 lade Cramer dock till Apple till listan som bildar FAANG. Snart blev det ett vanligt namn som används globalt för att referera till dessa teknikjättar i USA.

Dessa företag har ett enormt börsvärde med ett sammanlagt kapital på över 3 biljoner dollar. FAANG är en betydande aktiegrupp att prata om eftersom dessa aktier inte bara är topp 5 tech-aktier utan även förblir i kapplöpningen om att bli topp 5 aktier på den amerikanska börsen. Vart och ett av dessa företag äger flera undervarumärken och de har förvärvat organisationer som täcker en betydande global marknadsandel.

Förutom att vara högpresterande aktier har dessa företag också blivit globalt populära varumärken. Som ett resultat har produkterna och tjänsterna som erbjuds av dessa 5 varumärken blivit en intrikat del av vårt dagliga liv.

Varför bytte FAANG till MAMAA?

FAANG är en term som används för att referera till de fem bästa globala teknikföretagen – Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google. Ett förändrat konsumentbeteende, hård konkurrens mellan företag och marknadsmättnad ledde dock till en förändring i rankingen.

På grund av dessa faktorer kunde Netflix därför inte behålla sin plats i den populära 5:an, och den ersattes snart av Microsoft eftersom den genererade betydande intäkter under de senaste åren.

Under 2015 och 2021 förlorade FAANG Google respektive Facebook, eftersom Google och Facebook ändrade sina företagsnamn till Alphabet respektive Meta. På grund av dessa faktorer ändrades FAANG senare till MAMMA med initialerna för de nya topp 5 namnen – Meta, Amazon, Microsoft, Apple och Alphabet.

Även om dessa företag är viktiga aktörer på marknaden är det uppenbart att det inte är lätt att behålla sin position i topp 5. Baserat på de ledande teknikföretagens årliga prestationer kan förkortningen ändras då och då.

Global Tech Industry Översikt

”Tech Industry” är ett paraplybegrepp som syftar på den samlade sektorn för hård- och mjukvaruteknik och kommunikationsrelaterade tjänster. Denna sektor kallas vanligtvis för IT-sektorn.

När det kommer till teknik är konsumentbeteende en dynamisk faktor som utvecklas snabbt över tid. Parallellt med konsumenternas efterfrågan förändras också teknik och tjänster snabbt. Till exempel, på bara tre decennier har branschen gått från fasta telefoner till smartphones och smarta klockor.

För närvarande utökar branschen snabbt sin räckvidd över hela världen. Den amerikanska tekniksektorn förväntas nå omkring 1,8 biljoner dollar år 2022. Världens teknikjättar har blivit kända namn, långsamt blivit nödvändigheter. Det finns över 6 miljarder användare på sociala medieplattformar som Facebook och Twitter.

Industrin för artificiell intelligens (AI) och Augmented/Virtual Reality (AR/VR) förväntas lyfta teknikmarknaden från topplistorna till 2030. Det förutspås att från 2021 till 2030 kommer AR-marknadens intäkter att nå cirka 20-30 miljarder dollar med en 100 % CAGR.

Baserat på rapporter från Bureau of Economic Analysis (BEA), växte värdet på kärnteknikindustrin i USA med 47 % mellan första kvartalet 2020 och första kvartalet 2022, vilket är rekordhögt för alla sektorer.

Fördelar med att investera i den globala tekniksektorn

Den globala IT-marknaden ser lovande ut i framtiden. Trots sina risker och utmaningar kommer denna sektor att fortsätta växa under de kommande decennierna. Många toppföretag på amerikanska aktiemarknaderna tillhör IT-sektorn och de har levererat konsekvent avkastning under de senaste 5 åren. Därför är MAMMA-aktier bra investeringsalternativ jämfört med andra aktörer inom teknikbranschen.

Med innovation inom AI och AR-teknik kommer denna industris framtid att få ett enormt uppsving i den kommande framtiden.

Dessutom är Metaverse en av de fem mest framväxande trenderna och teknologierna för 2022. Globala utgifter för Metaverse-relaterade teknologier förväntas stiga till 72,8 miljarder USD år 2024.

79 % av branschexperterna tror att AI kommer att förbättra arbetsmetoderna genom att minska slöseri och pappersarbete och öka effektiviteten hos arbetsstyrkan. Dessutom förväntas dataåterställnings- och skyddsindustrin uppvisa en tillväxt på 9,7 % på årsbasis.

Risker förknippade med investeringar i tekniksektorn

Som förklarat blomstrar IT-sektorn snabbt med imponerande intäktsprognoser från experter. Den globala tekniksektorn står dock inför flera risker som kommer att påverka alla parter som är involverade i branschen.

Från och med 2022 har flera stora teknikföretag sagt upp minst 30 % av sin personalstyrka för att hantera utgifter. Flera andra företag har tillkännagett möjligheten till samma senast 2023. Detta steg belyser två viktiga risker:

För det första är det en fråga om oro för IT-sektorns anställda eftersom branschen sakta övergår till automation, vilket resulterar i minskat arbetskraftsbehov.

  • För det andra ökar kostnaderna för innovation inom IT i en oroväckande takt som kan påverka dessa företags verksamhet och lönsamhet.
  • En annan risk förknippad med denna bransch är datasekretessproblem med den ökande efterfrågan på piratkopierad data på den svarta marknaden. Konkurrensen mellan företagen är också en betydande risk förknippad med IT-sektorn, eftersom det kommer att äventyra säkerhet och kvalitet.

 

Beroende av resurser som maskiner och nätverksanslutning är en extra risk som investerare måste tänka på innan de investerar i teknikföretag.

Slutord

MAMAA-aktier är de bästa företagen på den amerikanska marknaden från tekniksektorn, med ett stort marknadskapital. Dessa företag är globala ledare inom IT-sektorn och har lovande framtidsutsikter. Därför föreslår experter att investera i dessa företag för konsekvent vinst och investeringssäkerhet. Investerare bör dock göra en grundlig marknadsundersökning innan de går vidare med ett investeringsbeslut.

Vanliga frågor

Hur mycket är teknikindustrin värd?

Den tekniska industrin är värd över 5 biljoner dollar från och med 2021, med en progressiv tillväxt på över 5 % globalt. Det mesta av pengarna i denna sektor genereras i Nordamerika (35 %), Asien (32 %) och Europa (22 %).

Växar teknikindustrin?

Den tekniska industrin växer exceptionellt snabbt, med innovation av framtida teknologier och trender i sociala medier. Som ett resultat växer konsumenternas efterfrågan på informationsteknologi och tekniska tjänster tillsammans med teknikindustrin.

Vad är Metaverse?

Metaverse är en hypotetisk iteration av Internet som är gjord med virtuella varor och element. Det är ett delat utrymme som har skapats för att möjliggöra tillgång till oändliga anslutningar från bekvämligheten av ens hem. Det är en kommande industri som har potential att växa till nästa stora sak i teknikvärlden.

By Viggo Lundström

Viggo Lundström är en framstående aktieinvesterare och grundaren av den thyroid.se. Med sin unika och personliga strategi har Viggo blivit en erkänd röst inom den svenska investeringsvärlden.

Lämna ett svar

En minut över? Läs också