I år blir det jul i Dalarna

Jag tycker mycket om julen, men jag har däremot aldrig varit så noga med traditioner. Vissa är ju alltid på samma ställe och gör samma sak med samma sällskap, men i vår familj brukar vi hitta på lite olika saker från år till år. Ibland är vi hemma och ibland är vi borta. Förra året var vi till exempel på betydligt sydligare breddgrader, i Thailand, och i år ska vi faktiskt fira jul i Dalarna.

Jakten på det perfekta julbordet

Den här gången kände jag att jag ville äta ett gammalt hederligt svenskt julbord, men eftersom jag tycker att man ska slippa jobba och stå i så mycket på julen så föredrar jag restaurang. Jag letade runt lite och jag har hittat ett julbord i närheten av Leksand som verkar vara precis så som jag vill ha det: maffigt och vackert med massor av goda rätter i en mysig miljö. Så det var faktiskt maten som fick styra i år, och då föll det sig så att vi ska fira julen på Green Hotel.

Jag har bokat ett så kallat julpaket där det ingår julbord, grötlunch och en massa aktiviteter. Vi kommer dit dagen innan julafton och åker hem på annandagen. Man kan bland annat se på Kalle Anka på storbild, slå in paket, ha rimstuga, klä granen, lyssna på julsagor, gå på julotta, träffa tomten, leka och dansa och en massa andra saker. Nu vet jag inte hur pass mycket aktiviteter vi kommer att göra, men det fina är ju att man väljer själv vad man vill vara med på.

Det ska i alla fall bli väldigt mysigt, och även om vi inte ska vara på hemmaplan så tror jag ändå att det kommer att bli en väldigt traditionell jul. Hotellet ska tydligen vara väldigt vackert också med öppen spis och fina rum och en otrolig utsikt över sjön Siljan. Och dessutom har all personal folkdräkt på sig. Mysigt!

Leave a Reply