Goda nyheter är det bästa

Idag fick jag en trevlig överraskning på jobbet. Jag har haft en patient ett tag som har brottats med höga sköldkörtelvärden och tillsammans har vi försökt hitta den bästa lösningen på problemet. Eller det är väl mest jag som har försökt hitta lösningen, men patientens engagemang är också otroligt viktigt. Man kan bara bli bättre om man själv vill bli bättre. Ibland tror jag att den där viljan faktiskt är viktigare än diverse mediciner. Även om mediciner är en viktig del så har man ju också hört alla placebohistorier där det faktiskt just är tron som är det avgörande. Att man tror på att man ska bli bättre. Jag vet givetvis att mediciner hjälper, annars skulle jag inte använda dessa i mitt yrke, men ibland får man helt enkelt acceptera att det finns andra krafter som man faktiskt inte förstår. Livet och kroppen kan spela en spratt ibland!

Men tillbaka till det jag egentligen skulle skriva om. Jag har alltså haft en patient med besvär som jag förra veckan hade nöjet att skicka det roliga brevet till. Det roliga brevet är alltså det som innehåller goda nyheter, och det såg då ut ungefär så här:

“Hej XXXX! Perfekta sköldkörtelvärden. Inga ytterligare kontroller planeras.”

Med andra ord behöver patienten inte komma tillbaka eftersom vi anser att denne nu mår så bra att vi inte längre behövs. Patienten är självklart välkommen tillbaka om det skulle uppstå besvär, men som det ser ut nu behöver inte vi göra något mer. Så när jag kom till jobbet idag hade jag och de andra på avdelningen som arbetat med den här patienten fått jättefina blommor och jättegoda kakor! Sådant tycker jag verkligen är roligt. Att få leverera goda nyheter är förstås det roligaste med mitt jobb, men det är aldrig fel att få lite uppskattning heller!

 

blom

Leave a Reply